Terug naar home
Provincie Zuid-Holland logo
Reuzenbalsemien herkenning

De Biesbosch

In de Biesbosch bestrijdt de provincies de Reuzenbalsemien. Deze uitheemse exoot is divers verspreid over het natuurgebied. Floralyze brengt in kaart waar precies deze soort zich heeft gevestigd.

Zoals BNNVARA programma “Vroege Vogels” het omschreef: In de Biesbosch heerst een bijenoorlog. Duizende honingbijenkasten staan rondom de Biesbosch opgesteld. Deze honingbijen vliegen op de Reuzenbalsemien (Himalayan balsam). Deze plant is de ideale voedselbron voor de bijen omdat deze tot laat in de zomer bloeit en veel nectar afgeeft.

Het probleem hierbij is dat de honingbijen de concurrentie aangaan met wilde bijen, waardoor deze in aantallen sterk afnemen. Daarnaast verdrukt de Reuzenbalsemien andere inheemse plantensoorten. Een tweeledig probleem dus.

Biesbosch

Floralyze helpt Staatsbosbeheer, Provincie Noord-Brabant en de Provincie Zuid-Holland met het in kaart brengen van de reuzenbalsemien. In het eerste gedeelte van het project is de werking van het model in alle soorten deelgebieden bevestigd. Zo wordt de Reuzenbalsemien onder andere herkent in oude bosrelicten en in de rietruigten.

Reuzenbalsemien in de Biesbosch
Reuzenbalsemien in de Biesbosch - Bosrelict - analyse aan

De Reuzenbalsemien staat op diverse plekken vlakdekkend tussen het oude wilgenbos

Reuzenbalsemien in de Biesbosch - Rietruigte - analyse uit
Reuzenbalsemien in de Biesbosch - Rietruigte - analyse aan

Ook tussen het riet staat een grote hoeveelheid Reuzenbalsemien.

In september 2023 staat een nieuwe gebiedsscan van de Biesbosch op het programma. Het verder in kaart brengen van de Reuzenbalsemien helpt de natuurbeheerders een plan van aanpak op te stellen om zo de Biesbosch weer te herstellen.